klootschieten; Restaurant Watermolen Bels
Bij Restaurant Watermolen Bels in de buurt van Almelo kunt u pannenkoeken eten én klootschieten.
‘t mooiste plekje van Twente

De omgeving van Restaurant Watermolen Bels

Ons mooie, idyllische restaurant ligt in de bijzondere omgeving, het land van de Moosbeek. Lees over onze watermolen en het land van bronnen, beekjes, heidevelden, bossen en de Galgenberg. 

Watermolen

In het molengedeelte is door de stichting ‘de Overijsselse Molen’ een informatiecentrum ingericht. Hier ziet u alles over de geschiedenis en de restauratie van de Molen van Bels en de verschillende molentypen in Overijssel. Een oude cichoreibrander is weer in ere hersteld en in de kelder zijn verschillende modellen van windmolens tentoongesteld. Dit moleninformatiecentrum is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het restaurant. De molen kan nog in werking worden gesteld. Iedere 3e zondag van de maand zijn er maaldemonstraties.

In de papiermolen, opgericht door Hendrik Meijer, werden met behulp van de molen (vuile) lompen fijngestampt in bakken. Door 5 hamers werd er op de in water gedrenkte lompen geslagen. Vuil water werd afgevoerd en er kwam weer schoon water in de bakken. Als de stof schoon was, werd de watertoevoer gestopt en kon de witte vezelpap tot papier worden verwerkt. De papierenvellen werden gedroogd op de droogzolder. 

In 1845 besloot weduwe Gezina Meijer - omdat de papiermolen alleen niet meer genoeg geld opbracht - tot de bouw van een cichoreimolen. Handelsoorlogen en -embargo's zorgden ervoor dat de import van koffie stil kwam te liggen, echte koffie was nauwelijks verkrijgbaar en dus hartstikke duur. De Duitse arts Werlhoff had echter cichorei als koffiesurrogaat ontdekt en van deze oplossing werd ook in Twente veelvuldig gebruik gemaakt. Aan de rechteroever van de Mosbeek werd een nieuw molengebouw gebouwd tegenover de bestaande papiermolen, met het doel om cichorei te malen.

In 1860 kwam er een einde aan de papiermolen. Na jaren van verlies besloot de molenaar, Frits Meijer, om de papiermolen om te bouwen tot een korenmolen. De korenmolen werkt volgens het aloude Twentse systeem: in de molen zit één koppel stenen waarvan de bovenste draait, het graan wordt hier tussen gelegd en gemaald. 

In 1916  werd Jannes Bels de nieuwe eigenaar van de watermolen. Jannes wilde de korenmolen weer in gebruik nemen, maar een vaak verstopte waterturbine, een ongeregelde wateraanvoer en de toenemende concurrentie zorgden ervoor dat Jannes het hield bij het boeren en de paardenhandel. De toestand van de molenhuizen werd er niet beter op. Na een grondige renovatie in de jaren vijftig, werd het molenhuis een theeschenkerij, later werd het uitgebreid tot restaurant.

Het land van de Mosbeek

In het land van de Mosbeek kunt u een avontuurlijke ontdekkingstocht maken en genieten van een mooi panorama. De Mosbeek met zijn zijbeekjes die in het heuvelachtige grensgebied ontspringen, wordt tot de laatste ongeschonden beken van Nederland gerekend. Ze maakt deel uit van het natuurterrein ‘Dal van de Mosbeek’ van Landschap Overijssel. We hebben diverse wandelroutes voor u. 

De Mosbeek werd ook wel vlasbeek genoemd, omdat men hier vroeger vlas tot linnen verwerkte. De aanwezigheid van water, dat nooit bevroor, heeft al vroeg mensen naar deze plaats gelokt. Er stonden 3 watermolens, waar papier werd gemaakt. Hiervan zijn de molen van Frans en de molen van Bels nog bewaard gebleven.