klootschieten; Restaurant Watermolen Bels
Bij Restaurant Watermolen Bels in de buurt van Almelo kunt u pannenkoeken eten én klootschieten.
‘t mooiste plekje van Twente

Wandelen of fietsen rondom Restaurant Watermolen Bels

Op slechts 7 km vanaf het kunststadje Ootmarsum ligt ons restaurant middenin het Twentse coulisselandschap. Vanaf de Watermolen Bels kunt u eindeloos wandelen over het Wandelnetwerk Twente of met de fiets lange tochten maken over de slingerende paadjes. Bijv. over de fietsknooppunten.

Onderweg wordt u verrast door de stromende beekjes, de Saksische boerderijen en landgoederen.
Er zijn stuwwallen, heidegebieden, Natuurgebied het Springendal en de Mander Cirkels. Deze laatste liggen pal tegen Duitsland, een klein stukje vanaf de grens. In Twente wordt u begroet door loeiende koeien of reeën. Zodra u weer bij de Watermolen Bels aankomt kunt u ook kennismaken met de kippen, koeien, paarden en nog veel meer van Martin Bels.

 

FIETSEN
De Watermolen Bels in Mander ligt op knooppunt 32 van het fietsroutenetwerk. Bij het VVV kantoor in Ootmarsum zijn diverse routes te koop.
Een fietsroute plannen of downloaden is mogelijk via volgende links.
https://twente.routemaker.nl/routeplanner/fietsen
https://www.ootmarsum-dinkelland.nl/sportief/fietsen/23746-Watermolenroute-26-km/


WANDELEN
Vanaf de Watermolen Bels in Mander zijn er diverse gekleurde routes via houten paaltjes te wandelen. Ook liggen er in het Informatiecentrum van Ijs en Es diverse wandelroutes. 
​Een wandelroute plannen of downloaden is mogelijk via volgende link:
https://twente.routemaker.nl/routeplanner/wandelen​
https://www.route.nl/wandelroute/448292/wandelen-over-landgoed-de-mosbeek

 

MEER INFORMATIE
http://www.beleeftubbergen.nl/
https://www.ootmarsum-dinkelland.nl/

Watermolen Bels

Ons mooie idyllische restaurant ligt in de bijzonder omgeving, het land van de Mosbeek. Lees meer over onze Watermolen en het land van bronnen, beekjes, heidevelden, bossen en de Galgenberg.

Ons gebouw was in 1725 nog een papierfabriek. In 1850 werd het een cichoreifabriek en later diende het als korenmolen. In 1962 werd het gerestaureerd tot een sfeervol, ouderwets, Twents restaurant. In onze historische entourage wanen gasten zich terug in ver vervlogen tijden. Het voormalige open huis - dat later dienst deed als deel met vee- en paardenstalling - is verbouwd tot een restaurant waar de oude stijl van destijds bewaard is gebleven. Deze zaal, de ‘Oale Dell’, is uitstekend geschikt om in te feesten. ’s Winters kunt u van de gezellige open haard genieten en bij zomerse dagen kunnen de niendeuren worden geopend.

Zomers kunt u ook heerlijk op het terras zitten in de mooi begroeide tuin. De kinderen kunnen zich vermaken in de speeltuin op verschillende houten toestellen en kijken naar de geitjes in de aangrenzende dierenweide.
 

WATERMOLEN BELS & de GESCHIEDENIS
In het molengedeelte is door de stichting ‘de Overijsselse Molen’ een informatiecentrum ingericht. Hier ziet u alles over de geschiedenis en de restauratie van de Molen van Bels en de verschillende molentypen in Overijssel. Een oude cichoreibrander is weer in ere hersteld en in de kelder zijn verschillende modellen van windmolens tentoongesteld. Dit moleninformatiecentrum is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het restaurant. De molen kan nog in werking worden gesteld. Iedere 3e zondag van de maand zijn er maaldemonstraties.

In de papiermolen, opgericht door Hendrik Meijer, werden met behulp van de molen (vuile) lompen fijngestampt in bakken. Door 5 hamers werd er op de in water gedrenkte lompen geslagen. Vuil water werd afgevoerd en er kwam weer schoon water in de bakken. Als de stof schoon was, werd de watertoevoer gestopt en kon de witte vezelpap tot papier worden verwerkt. De papierenvellen werden gedroogd op de droogzolder. 

In 1845 besloot weduwe Gezina Meijer - omdat de papiermolen alleen niet meer genoeg geld opbracht - tot de bouw van een cichoreimolen. Handelsoorlogen en -embargo's zorgden ervoor dat de import van koffie stil kwam te liggen, echte koffie was nauwelijks verkrijgbaar en dus hartstikke duur. De Duitse arts Werlhoff had echter cichorei als koffiesurrogaat ontdekt en van deze oplossing werd ook in Twente veelvuldig gebruik gemaakt. Aan de rechteroever van de Mosbeek werd een nieuw molengebouw gebouwd tegenover de bestaande papiermolen, met het doel om cichorei te malen.

In 1860 kwam er een einde aan de papiermolen. Na jaren van verlies besloot de molenaar, Frits Meijer, om de papiermolen om te bouwen tot een korenmolen. De korenmolen werkt volgens het aloude Twentse systeem: in de molen zit één koppel stenen waarvan de bovenste draait, het graan wordt hier tussen gelegd en gemaald. 

In 1916 werd Jannes Bels de nieuwe eigenaar van de watermolen. Jannes wilde de korenmolen weer in gebruik nemen, maar een vaak verstopte waterturbine, een ongeregelde wateraanvoer en de toenemende concurrentie zorgden ervoor dat Jannes het hield bij het boeren en de paardenhandel. De toestand van de molenhuizen werd er niet beter op. Na een grondige renovatie in de jaren vijftig, werd het molenhuis een theeschenkerij, later werd het uitgebreid tot restaurant.

Het land van de Mosbeek

In het land van de Mosbeek kunt u een avontuurlijke ontdekkingstocht maken en genieten van een mooi panorama. De Mosbeek met zijn zijbeekjes die in het heuvelachtige grensgebied ontspringen, wordt tot de laatste ongeschonden beken van Nederland gerekend. Ze maakt deel uit van het natuurterrein ‘Dal van de Mosbeek’ van Landschap Overijssel. We hebben diverse wandelroutes voor u. 

De Mosbeek werd ook wel vlasbeek genoemd, omdat men hier vroeger vlas tot linnen verwerkte. De aanwezigheid van water, dat nooit bevroor, heeft al vroeg mensen naar deze plaats gelokt. Er stonden 3 watermolens, waar papier werd gemaakt. Hiervan zijn de molen van Frans en de molen van Bels nog bewaard gebleven.